Mindstyle | Omgaan met paniekaanvallen

by - 06:00:00

Als je mijn blog al een tijdje leest, weet je ondertussen dat ik last heb van sociale fobie. Hier heb ik meerdere keren een artikel over geschreven, dit kun je hier terug lezen. Ook heb ik wel eens verteld dat ik last heb van paniekaanvallen. Als je daar meer over wilt weten kun je kijken onder het kopje: 'Wat is een angststoornis?' Vandaag vertel ik je meer over hoe ik omga met paniekaanvallen en geef ik een aantal tips hoe jij er beter mee om kunt gaan.

Tijdens een paniekaanval krijg ik het vaak erg benauwd, gaat mijn hart veel sneller kloppen en voel ik me erg klein. In mijn gedachten werkt alles op dat moment tegen me en kan niemand me helpen. Maar toch is het me al een aantal keer gelukt om zelf de paniekaanval zoveel mogelijk te verminderen. Eén van de belangrijkste dingen die ik deed, is de angst over me heen laten komen. Dat klinkt misschien heel erg gek voor iemand die nooit last heeft gehad van paniekaanvallen. Waarom zou je je niet verzetten tegen de angst? Waarom zou je het gewoon laten gebeuren? Dat zal ik je vertellen.

Als je veel paniekaanvallen hebt, merk je op een gegeven moment dat het geen zin heeft om je te verzetten tegen de angst. Doordat je gaat denken dat je iets niet wilt, ben je er zoveel mee bezig, dat het uiteindelijk toch gebeurd. Zo werkt het ook met angst. Als ik mezelf verzet tegen de angst, blijf ik er zoveel aan denken, dat ik angstig wordt voor de angst. Het gevoel wordt dus alleen maar erger. Je gedachten zijn daarom een erg belangrijk deel in een paniekaanval. Als je een paar keer hebt gemerkt dat de paniek vanzelf weggaat als je het over je heen laat komen, is het veel gemakkelijker om het de volgende keer vanzelf te doen.

Wat ik verder doe, is het focussen op mijn ademhaling. Doordat je merkt dat je angstig wordt, ga je sneller ademen en dit is het begin van een vicieuze cirkel. Je merkt steeds meer kleine lichamelijke veranderingen als reactie op de angst, waardoor je nog angstiger wordt. Als je het probleem bij het begin aanpakt, dus bij de ademhaling, wordt een angstaanval veel minder erg. Je kunt dit doen door twee seconden in te ademen en drie seconden uit. Hierna verhoog je het aantal seconden steeds met één, tot je aan je max zit. Hierdoor blijft zowel je ademhaling als je hartslag rustig en heb je ook je gedachten uitgeschakeld.

De laatste tip die ik heb voor het omgaan met paniek is erg eenvoudig: zoek afleiding. Tel het aantal blauwe objecten om je heen of bedenk een levensverhaal bij de eerstvolgende onbekende persoon die je ziet. Verplaats je gedachten van jezelf naar iets of iemand anders. Afleiding verbreekt de vicieuze cirkel, waarin je steeds verder verdwaald raakt als je bezig blijft met je eigen lichaam en geest.


Je vraagt je misschien af waarom ik nog steeds last heb van angst- en paniekaanvallen als ik zo goed weet hoe ik ermee om moet gaan. Dat is het leuke van een angststoornis, je weet zelf eigenlijk dat je angst onterecht is, maar kan jezelf dat pas vertellen als het er al is. Leren om niet meer angstig te zijn is een heel ander verhaal.

Heb jij wel eens een paniekaanval gehad?

Liefs,
Carmen

You May Also Like

0 reacties